قالبسازی پلاستیک به روش تزریق، از روش های پرطرف دار تولید و ساخت قطعات پلاستیکی همچون قطعات خودرو و لوازم خانگی است. در واقع امکان تولید انبوه قطعات پلاستیکی، دقت و ظرافت، هزینه مقرون به صرفه، تنوع ساخت و…
قالبسازی چیست؟
قالب سازی به فرایند ساخت قالب گفته می شود و یکی از صنعت های پر کاربرد در ایران می باشد. قالب ابزاری است که جسمی شکل پذیر را در داخل یا خارج آن نهاده و به صورت آن الگو درمی آورند. ابزار تشکیل دهنده یک قطعه را قالب میگویند و به کسی که فرایند طراحی و ساخت قالب را انجام میدهد قالب ساز می گویند.
قالب های تزریق پلاستیک
این روش به عنوان بهترین و کاربردی ترین روش در تولید قطعات پلاستیکی شناخته شده است.قالب های تزریق پلاستیک عمدتا از جنس فولاد هستند و تکنولوژی پیچیده ای برای ساخت دارند، در نتیجه هزینه ساخت این قالب ها بالاست.در این فرایند ماده ترموپلاست را حرارت داده، سپس داخل قالب سرد ریخته و بعد از درآمدن به فرم مورد نظر، با کاهش حرارت به سختی مورد نظر می رسد.
تولید همزمان چند محصول در یک بازه زمانی، این نوع قالب گیری را به گزینه ای مطلوب برای تولید انبوه محصول تبدیل کرده است.
انواع قالب های تزریق پلاستیک:
1. قالب های تزریق پلاستیک با راهگار سرد
2. قالب های تزریق پلاستیک با راهگار گرم
3. قالب تزریق پلاستیک از دو بخش ثابت و متحرک تشکیل شده
قطعهای که قرار است به روش تزریق پلاستیک ساخته شود، باید بر اساس استانداردها و ساختار این روش طراحی شود. پس از آین قطعه در چند مرحله نمونه سازی میشود و پس از ارزیابی و اصلاح، قالب آن ساخته میشود. نمونه سازی قبل از ساخت قالب یکی از مراحل مهم ساخت یک قطعه است که از هدر رفتن وقت و بوجه جلوگیری میکند. برای طراحی قالب تزریق پلاستیک ابتدا باید اجزا آن را شناخت.

ساختار قالب تزریق پلاستیک
بطور کلی ساختار قالب تزریق پلاستیک به شرح زیر است:
محفظه قالب:
شامل حفره قالب (قسمت مادگی قالب که شکل خارجی قطعه را به دست میدهد) و ماهیچه (قسمت نرینگی قالب که فرم داخلی قطعه را ایجاد میکند).

صفحهی حفره و صفحهی ماهیچه:
صفحهای که قسمت فرورفتهی قالب روی آن سوار باشد صفحهی حفره و صفحهای که قسمت بیرون زده روی آن ساخته شده باشد صفحهی ماهیچه نام دارد. هنگام بسته شدن قالب دو صفحهی مذکور روی هم سوار شده و فضای بین آنها محفظهی قالب را ایجاد میکند.
نیمهای از قالب که به قسمت ثابت دستگاه تزریق متصل شده نیمهی ثابت قالب و نیمهی دوم که به قسمت متحرک ماشین تزریق متصل میشود نیمهی متحرک نام دارد. قالب تزریق ممکن است تک حفرهای یا چند حفرهای باشد.